SVM stoomt de jeugd klaar voor een toekomst in de Metaal met behulp van Edgecam
De Stichting Vakopleiding Metaal & Techniek is DE vak opleider van Brabant en Zeeland. Via dit opleidingsinstituut kunnen afgestudeerde studenten van de middelbare school, die een carrière in de metaalsector ambiëren, een veelzijdige BBL opleiding volgen in een richting naar keuze. Ook vakmensen, die al werkzaam zijn in de metaal en zich graag verder willen ontwikkelen, kunnen terecht voor een middag/avond opleiding tot Verspaningstechnoloog Niveau 4.
De bedrijfsschool maakt zijn rentree
Een ontwikkeling bij grote bedrijven is dat de bedrijfsschool zijn rentree lijkt te maken. Bekende voorbeelden uit het verleden zijn de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) en de Rotterdamse scheepswerf Wilton-Feijenoord. Eind jaren ‘90 verdwenen de bedrijfsscholen en werden onderdeel van algemene opleidingen. Anno 2024 zien we de bedrijfsschool weer terugkomen. Bedrijven investeren steeds meer in een eigen gespecialiseerde opleiding om zelf personeel te werven, op te leiden met een volwaardig diploma én om direct op de werkvloer binnen het bedrijf aan de slag te gaan. Helaas hebben niet alle productiebedrijven deze ruimte en middelen ter beschikking.
Martien Kats, directeur van Stichting Vakopleidingen Metaal in Oudenbosch, ziet het met lede ogen aan.
“Brabant en Zeeland hadden in de jaren ‘90 geen opleidingsinstituten. Leerlingen die opgeleid wilden worden tot machinaal verspaner of constructiebankwerker waren aangewezen op lange reizen naar Eindhoven of Rotterdam. Voor iemand uit Cadzand met een auto klinkt dat niet als een probleem, maar voor een 16-jarige is dat een hele opgave. Dit betekende uiteindelijk ook dat de productiebedrijven in Zeeland problemen kregen om personeel te vinden.”
Krachten gebundeld
Enkele bedrijven bundelden krachten in de vorm van een opleidingsinstituut. Het instituut verzorgt de opleiding in samenwerking met een ROC en de aangesloten bedrijven faciliteren praktijkomgeving. Zo ontstond de Stichting Vakopleiding Metaal & Techniek: een opleidingsinstituut waar men wordt opgeleid tot verspaner, pijpfitter, lasser en/of plaatwerker. Sinds enkele jaren is er ook de mogelijkheid voor de opleiding “1e Monteur Mechatronica”.
Win-Win situatie
Bedrijven uit de sector kunnen zich aansluiten bij de stichting om als een zogenaamde “bedrijfsschool” te fungeren. Studenten die hun middelbare school diploma hebben behaald kunnen zich aanmelden bij de school voor een BBL opleiding. Geïnteresseerden die al werkzaam zijn in de sector kunnen een avondopleiding volgen om zichzelf verder te ontwikkelen. De BBL leerlingen worden gekoppeld aan een aantal bedrijven uit hun eigen regio en mogen dan zelf bij deze bedrijven op gesprek.
Martien vindt dat een belangrijk aspect voor de opleiding:
“Wij vinden dat de leerlingen die bij ons een opleiding willen volgen inmiddels op een leeftijd zijn dat zij ook moeten ervaren hoe een sollicitatie in zijn werk gaat. Dat is niet alleen belangrijk voor de sociale vaardigheden, maar we geven de leerling ook de tip mee om niet direct akkoord te gaan met het eerste bedrijf waar zij een aanbod van ontvangen. Er moet ook een wederzijdse klik zijn. Een bedrijf moet een positieve indruk hebben van de leerling, maar het is net zo belangrijk dat de leerling zich ook goed voelt bij het bedrijf. Je moet met plezier je opleiding volgen.”
Door het systeem van de Stichting Vakopleiding Metaal ontstaat er voor beide partijen een win-win situatie. De leerling kan zijn opleiding volgen en is daarbij ook direct verzekerd van een baan na afloop van de opleiding. Voor de werkgever geldt dat deze is verzekerd van een nieuw personeelslid die direct na de opleiding inzetbaar is binnen het bedrijf. De leerling is tenslotte al bekend met de ins & outs van het bedrijf.
Inmiddels zijn er al zo’n 130 bedrijven aangesloten bij de SVM, waaronder zich ook vele Edgecam klanten bevinden die dus ook direct winst hebben van het feit dat de leerlingen worden opgeleid met Edgecam Educational.
De poule van aangesloten bedrijven is een uiteenlopende mix van bedrijven met zeer gerenommeerde namen als Fokker, Spie Nederland en VDL .
Afhankelijk van de gekozen opleiding zijn de leerlingen één middag & avond op de SVM locatie in Oudenbosch of wisselen zij per twee weken af tussen de bedrijven en de opleidingslocatie.
De opleiding Verspaningstechnoloog Niveau 4 is een 2-jarige opleiding die één keer in de week op de locatie in Oudenbosch wordt gegeven.
Kats: “De studenten voor Verspaningstechnoloog Niveau 4 zijn al werkzaam in de metaalbranche, maar willen zich verder ontwikkelen. Die komen één middag en de aansluitende avond naar Oudenbosch om de opleiding te volgen. ’s Ochtends gaan ze nog naar het werk en ’s middags komen zij naar de opleidingslocatie. Zo is de werkgever het personeelslid niet de gehele dag kwijt, maar de leerlingen hoeven daardoor ook niet na een dag werken ook nog eens tot laat in de schoolbanken te zitten. Wij omschrijven dat altijd als ‘een stukje van jezelf en een stukje van de werkgever.’
Zelfs de leraren zijn mensen die nog een dagelijkse baan bij een bedrijf hebben. Naast die baan geven zij ook nog eens les op deze school. Ook zij hebben afspraken gemaakt met hun werkgever.”
Niet alleen leerlingen uit de regio
De SVM is dan wel een opleidingsinstituut voor de regio Zeeland en Brabant, maar dat wil niet zeggen dat leerlingen alleen uit deze regio mogen komen.
Job Geelhoed komt bijvoorbeeld uit de buurt van Gouda en volgt de opleiding tot “Verspanings technoloog niveau 4”.
In het dagelijks leven werkt hij bij een machinefabriek in Krimpen aan de Lek en koos er zelf voor om zich verder te ontwikkelen.
“Ik heb al een opleiding als Allround Precisie Verspaner niveau 3 gevolgd, maar ik wilde mijzelf nog verder ontwikkelen. Zo kwam ik op de opleiding tot Verspaningstechnoloog niveau 4 die ik hier nu bij SVM volg. Ik wil mij graag richten op bedrijfskunde en materiaalkennis. De afstand is niet zo erg, met de auto is het goed te doen zo één keer in de week.”
De studenten volgen iedere week diverse lessen, die ook door diverse leraren met praktijk ervaring worden gegeven.
Solidworks docent René van Dijk legt uit:
“Het is eigenlijk als op de middelbare school. Ze leren niet alleen met Edgecam programmeren, maar ook bedrijfskunde, materiaalkennis en CAD tekenen via SolidWorks. Dat is iets wat we belangrijk vinden, want een tekenaar moet leren wat wel en niet kan op een machine. Maar daarnaast is het ook belangrijk dat een programmeur met een tekenpakket overweg kan, zodat hij eventuele noodzakelijke wijzigingen kan doen aan een CAD tekening.”
Edgecam Educational speciaal voor onderwijsinstellingen!
Edgecam beschikt over een speciale educatie licentie pakket voor scholen waarmee leerlingen toegang hebben tot alle diensten die Edgecam te bieden heeft, met het enige verschil dat alleen de leraar daadwerkelijk de NC code kan creëren. De leerlingen kunnen gebruik maken van de frezen omgeving, draaien omgeving en de draadvonken omgeving.
Een educatieve licentie voor scholen is via ATS EdgeIT te verkrijgen met een speciale Educational license aanbieding. Deze maakt het voor scholen mogelijk om voor relatief lage kosten toch een volledige netwerklicentie aan te schaffen. Een volledig pakket, maar zonder de kosten van een tiental Geavanceerd Simultaan licenties. Naast de speciale Educational licentie, is de Nederlandse vertaling ook een belangrijke factor. Het is voor mensen die geen CAD/CAM ervaring hebben vaak makkelijker te begrijpen wanneer een functie of een instructie in het Nederlands wordt aangeduid dan wanneer men de Engelse benaming moet vertalen.
Doordat de leraar de NC code kan genereren kunnen geprogrammeerde producten ook altijd daadwerkelijk gemaakt worden op de machines. Zo kan iedere leerling alle stappen, stap voor stap doorlopen vanaf binnenkomst van het materiaal en tekening, tot aan het produceren van het eindproduct op de machine.
In het geval van Stichting Vakopleiding Metaal is dat een Mazak Variaxis J500 5X waar ook de leerlingen hun producten op mogen maken onder begeleiding van leraar Bart Fens, die in het dagelijks leven ook met Edgecam heeft gewerkt bij zijn vorige werkgever Dalmulder Fijnmetaal en zo dus ook uit eigen ervaring zijn kennis kan overbrengen op de studenten.
Bart, in het dagelijks leven CNC-frezer van beroep, is geen onbekende van de SVM, hijzelf heeft ook zijn niveau 1 opleiding hier genoten om vervolgens later terug te komen als leraar voor SVM.
“Ik ben hier weer terecht gekomen als leraar, maar het is bijna hobby. Het is erg leuk om één keer in de week met deze groep samen te komen en met Edgecam aan de slag te gaan. Helaas werk ik bij mijn huidige werkgever niet meer met Edgecam, maar ik kan de jongens nog steeds van alles vertellen en leren vanuit mijn eigen jaren met Edgecam bij Dalmulder Fijnmetaal.
Gelukkig werkt ATS EdgeIT vaak samen met SVM. Bijvoorbeeld wanneer er weer show producten gemaakt moeten worden, zoals laatst de Technishow velg. Ook de Trimaran was een leuk project. Dus ik mag nog vaak genoeg met Edgecam aan het werk.
De studenten zijn gezamenlijk een erg gezellige groep en ook al is het een lange dag, ik krijg echt altijd weer energie als ik met deze groep aan het werk ben. De leerlingen bestellen vaak samen eten en worden elke week een hechtere groep. Ze gaan samen naar vakbeurzen en hebben onderling ook nog eens een eigen whatsapp groep waar ze regelmatig contact onderhouden met elkaar.”
Luuk van Rijswijk uit Halsteren is een leerling die wel uit de regio komt. In het dagelijks leven werkt hij met een Haas 750 freesmachine en een Doosan draaibank. Waarom geeft hij zijn vrije avond op voor een school?
“Ik was vroeger geen studiebol, maar nu heb ik iets gevonden wat mij enthousiast maakt. Ik ben liever met mijn handen bezig en nu ik iets heb gevonden wat ik leuk vind wil ik me daar ook in verbeteren. Ik ben daardoor heel leergierig en daarom besloot ik deze opleiding te volgen. In het dagelijks leven werk ik wel met een ander CAD/CAM pakket, maar ik denk dat ik toch de baas maar eens Edgecam ga tonen!”
Jarenlange succesvolle samenwerking met ATS EdgeIT
De onderwijsinstelling is al vele jaren een partner van ATS EdgeIT en werkt al jaren naar volle tevredenheid met Edgecam. Vele studenten zijn dankzij de SVM nog steeds werkzaam in de metaalbranche. Wij, van ATS EdgeIT, zijn verheugd dat er nog steeds veel nieuwe aanwas is, die de opgedane kennis van Edgecam bij hun werkgevers in de praktijk kunnen brengen.
Bedrijfsinfo:
Naam: Stichting Vakopleiding Metaal
Email: [email protected]
Telefoon: 0165-745230
Website: www.vakopleidingmetaal.nl